Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 6. 2024

Petice za zachování edukačního centra NdB v budově Janáčkova divadla

Rada města Brna na svém květnovém zasedání rozhodla o zastavení záměru vybudovat v nyní nevyužívaných prostorách v Janáčkově divadle (bývalá restaurace Bohéma) moderní edukační centrum Národního divadla Brno až pro 200 lidí. Tento záměr byl přitom dlouho připravován na základě předchozí výzvy města Brna, schválené v Akčním plánu z roku 2020 Radou i Zastupitelstvem města Brna. Na jeho základě začalo Národní divadlo Brno realizovat projekt včetně architektonické studie i obsahové koncepce centra, které by mělo sloužit ke vzdělávacím aktivitám všech tří souborů NdB. Své sídlo by zde našla také Baletní škola Ivo Váni Psoty, o kterou je velký zájem a nyní jí kvůli nevyhovujícím dosavadním prostorám, o něž se dělí s juniorským baletním souborem NdB 2, hrozí zánik. Namísto toho se Rada města Brna rozhodla prostory opět nabídnout ke komerčnímu pronájmu gastroprovozu.

Zatímco město Brno podpořilo edukační aktivity svých dalších příspěvkových organizací (např. Filharmonie Brno) včetně poskytnutí provozní dotace, což je samozřejmě v pořádku, k některým kulturním institucím se chová vysloveně macešsky. Prostředky vynaložené Národním divadlem Brno na přípravu edukačního centra přijdou vniveč, a především aktivity určené nejen mladému publiku, pečlivě připravované a u diváků oblíbené, by byly utlumeny, protože jiné vhodné prostory pro ně divadlo nemá.

Touto formou se obracíme na zastupitele města Brna, aby zvážili a případně změnili své rozhodnutí a umožnili Národnímu divadlu Brno edukační centrum vybudovat. Domníváme se, že jeho zrušením by vznikla nejen divadlu samotnému, ale celé divácké obci značná újma, která může negativně ovlivnit budoucí generace diváků Národního divadla Brno.

Petice bude předána na jednání Zastupitelstva města Brna dne 18. června 2024.

K petici se můžete svým podpisem přidat zde: https://www.petice.com/petice_za_zachovani_edukacniho_centra_ndb

Spolek přátel NdB

___________________________

10. 7. 2024

Petice byla dne 18. 6. 2024 prezentována na zasedání Zastupitelstva města Brna, 10. 7. 2024 jsme obdrželi odpověď 1. náměstka primátorky města Brna Mgr. René Černého na naši interpelaci.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zásadní omezení provozu Baletní školy I. V. Psoty

Spolek přátel NdB, 11. 6. 2024 17:07

Vedení Národního divadla Brno dnes v tiskové zprávě oznámilo nutnost zásadního omezení provozu Baletní školy I. V. Psoty. Od nové sezony nebudou probíhat žádné lekce pro dospělé a výuka pro nejmenší děti bude výrazně redukována, bude se realizovat pouze v prostorách Janáčkova divadla.

Děkujeme Vám za podpis petice, pokusme se prosím společně jejím sdílením zabránit tomuto nepříznivému vývoji.